Napsugár Vendégház Bükkszentkereszt 3557 Bükkszentkereszt, Napsugár u. 34/A 06 (30) 566-85-16 bukkihaz@gmail.com
Napsugár Vendégház Bükkszentkereszt

Látnivalók a környéken

Bükki Csillagda

Bükkszentkereszttől mindössze 14 km-re Répáshuta irányában található a nemrég megnyílt Bükki Csillagda.

A Bükki Csillagda hazánkban egyedülálló lehetőségeket biztosít a csillagászati megfigyelések számára. Az épület tengerszint felett 635 méter magasságon helyezkedik el, így sokkal tisztább és élesebb képet mutatnak a csillagok, mintha az Alföldről néznénk őket.

További információk: www.bnpi.hu, tel.: +36 30 965 1874

Lillafüred látnivalók

Bükkszentkeresztől kb. 10 km-re található Lillafüred, az ország egyik legjelentősebb turisztikai települése. Gyönyörű fekvése rengeteg látnivalót nyújt a természet kedvelőinek.

Lillafüredi függőkert és vízesés

A Palotaszálló mellett található függőkert páratlan természeti élményt nyújt a romantika és a művészetek szerelmeseinek. A labirintus szerű függőkert egy 9 állomáshelyből álló "tematikus sétány", mely a Szinva tanösvényre fűződik rá. Az egyes megállók a költészetről, a költőkről, a természettudósokról, a szerelemről szólnak. Itt található József Attila szobra is.

Közvetlenül a függőkert mellett található egy 20 m magas vízesés amely gyönyörű látványával elkápráztatja az érdeklődőket. A vízesés minden évszakban nagyszerű látvány, télen a megfagyott zuhatag jégcsapjai kedvenc témái a fotózás szerelmeseinek.

Lillafüredi függőkert és vízesés

Anna mésztufa barlang

Anna mésztufa barlang

A vízesés közvetlen szomszédságában található a mésztufa barlang, amely azért különleges, mert a világon mindössze 6 ilyen barlang található. Járatainak hossza 570 m, melyből a bemutatott szakasz hossza 208 méter. A barlang májustól szeptember végéig van nyitva. Távolság a függőkerten keresztül, gyalog kb. 10 perc.

Bővebb információ: www.bnpi.hu/hu/reszletek/anna-barlang

Szent-István cseppkőbarlang

A barlang bejárata a lillafüredi Palota szállótól kb. 500 méterre található. Járatainak összhossza 1043 méter, függőleges kiterjedése 94 méter. A bemutatott szakasz hossza 170 méter, a látogatás során oda-vissza 340 méter a bejárt útvonal hosszúsága. Barlanglátogatás túravezetővel, óránkénti túraindulással. A barlang egész évben megtekinthető. Távolság a szállodától: a lillafüredi parkon keresztül gyalog 15 perc.

Bővebb információ: www.bnpi.hu/hu/reszletek/szent-istvan-barlang

Szent-István cseppkőbarlang

Erdei kisvasút

Erdei kisvasút

Az ország egyik legszebb erdei környezetében végighaladó kisvasút rengeteg látnivalóval gazdagít minket.

Útvonal:

 • Garadna irányába: végig a Hámori-tó partján, Újmassa, Pisztrángtelep, Garadna. Vonat menetidő: kb. 15 perc (oda-vissza: kb. 40 perc).
 • Miskolc irányába: Diósgyőri Papírgyár, Diósgyőri vár, Miskolc – Kilián városrész. Vonat menetidő: kb. 30 perc.

Erdészeti múzeum és vasúttörténeti kiállítás

A garadnai kisvasút végállomásnál található. Távolság Lillafüredtől kisvasúttal kb. 15 perc.

Erdészeti múzeum és vasúttörténeti kiállítás

Pisztrángtelep szabadtéri étteremmel

Pisztrángtelep szabadtéri étteremmel

Megközelíthető kisvasúttal, kerékpárral, autóbusszal vagy autóval. Távolság Lillafüredtől: kb. 5 km.

Bővebb információ, menetrend: laev.hu

Massa Múzeum – Újmassa

Őskohó, kiállítás és skanzen. Távolság a szállodától: kb. 4 km.

Massa Múzeum – Újmassa

Herman Ottó emlékház

Herman Ottó emlékház

A lillafüredi Erzsébet sétányon található kiállítás a természettudós Bükk-hegységhez való kötődését mutatja be. Az emlékház a polihisztor öregkori lakóhelyéből került kialakításra. Távolság a szállodától: a lillafüredi parkon keresztül gyalog kb. 20 perc.

Kohászati Múzeum Felsőhámorban

A kohászat egyetemes történetét bemutató kiállítás a Lillafüred melletti településen tekinthető meg. Távolság a szállodától: a függőkerten lesétálva gyalog kb. 20 perc.

Kohászati Múzeum Felsőhámorban

Lillafüredi Sport- és Kalandpark

Lillafüredi Sport- és Kalandpark

Az új szórakoztató komplex a Libegő szomszédságában található. Minden látogató kedvére válogathat a kültéri és beltéri attrakcióik között. Szórakozásra, családi programokra szinte végtelen lehetőséget kínál a kalandpark.

 • kültéri és beltéri lasertag arénát,
 • épületbe integrált magaslati kötélpályát,
 • vizidodzsem,
 • műfüves pálya,
 • légvár,
 • monster bike: hatalmas kerekek, extrém pálya,
 • crayzy drift,
 • szabaduló szoba,
 • terep segway (elektromos kétkerekű) pályát,
 • téli-nyári korcsolya és görkorcsolya pályát,
 • kerékpárkölcsönzés,
 • tematikus játszóteret,
 • streetball pályát,
 • poolball pályát,
 • valamint piknikrétet.

Szervezett gyalogos- és kerékpártúrákat, nyaranta pedig izgalmas gyermektáborokat kínálnak. Szórakozás az egész családnak!

További információ: dvtkpark.hu

Miskolci Állatkert és Kultúrpark ("Vadaspark")

Miskolc, Lillafüred felőli közigazgatási táblájánál balra fordulva, egy kis erdei úton érhető el. Magyarország és a Föld számos állatfaja tekinthető itt meg. A nagyragadozókat rajtuk kívül tigris, perzsa leopárd, farkas és hiúz képviselik, azonban számos más, különleges állatnak is otthont ad a vadpark, mint például Liszt-majmocskák, nagy szőröstatuk, észak-amerikai kúszósülök, David-szarvasok és az ugyancsak a közönségkedvenc szurikáták. Távolság Lillafüredtől: kb. 5 km Miskolc felé.

Bővebb információ: miskolczoo.hu

Miskolci Állatkert és Kultúrpark ("Vadaspark")

Diósgyőri vár

Diósgyőri vár

A megújult Diósgyőri várban, mely a Lillafüredtől megközelítőleg 8 km-re található (autóval, autóbusszal vagy kisvonattal). Minden korosztályt rengeteg programmal várnak a látogatókat a várban.

Állandó kiállítások, látnivalók:

 • Északkeleti torony: Nagy Lajos kedvenc szobája, panoptikum; Lovagi enteriőr
 • Rondella: Fegyverek és páncélok a középkori Európában; A pálos rend története
 • Délkeleti torony: Királyi koronák, koronaékszerek (időszakos kiállítás májustól szeptemberig)
 • Északnyugati torony: Vártörténeti kiállítás; Éremverő golyósprés és kézi éremverő, valamint csontraktár
 • Ötszögletű olaszbástya: XVII. századi díszágyú másolata; Kazamata; Történelmi panoptikum

Bővebb információ: diosgyorivar.hu

Miskolctapolca – Barlang- és Gyógyfürdő

A fürdeni vágyóknak egyedülálló élményben lehet részük. A barlangfürdő egész évben látogatható. Távolság Lillafüredtől: kb. 20 km.

Bővebb információ: barlangfurdo.hu

Miskolctapolca – Barlang- és Gyógyfürdő

Miskolctapolcai bobpálya

Miskolctapolcai bobpálya

Az bobpálya Miskolctapolcán, a Barlangfürdő közelében található. A tölgyerdőn keresztül vezető pálya hossza 800 méter, a szintkülönbség a legalacsonyabb és legmagasabb pontja között kb. 54 méter. Télen nyáron egyaránt remek szórakozás. Távolság Lillafüredtől: kb. 20 km.

Bővebb információ: www.mibob.hu/bob-palya

Lillafüredi LIBEGŐ

A libegő a Kalandparktól pár száz méterre található. A Bükk-hegység vadregényes oldalán magasodó Jávorhegy között közlekedő felvonó 1 km hosszan szállítja az utasokat.

Az új drótkötélpályás felvonó 333 méterről indul és a 606 méter magasan fekvő Jávor-hegyi állomásra szállítja az utasokat 1080 méter hosszan. Egyszerre több mint 200 ember gyönyörködhet a tájban a 11-12 perces menetidő alatt.

A közelben egy rollerösvény, valamint egy Oxigén túraútvonal is található. Lillafüred 300 méter tengerszint feletti magasságban található klimatikus gyógyhely, ezért az Oxigén túraútvonal kímélő és gyógyító klímája rekreációra, sportolásra, kirándulásra egyaránt kiválóan alkalmas. A 7 kilométeres útszakaszon a látogatók megismerhetik a Bükk gazdag állat- és növényvilágát, az erdőbe rejtett Szent István és Hajnalka forrást, valamint a környék zarándokhelyeit, a gyógyító köveket.

A Rollerösvény a lejtőkön, lankás vidéken használatos tereprollerekkel vadregényes és egyedülálló hegyi sportot, ma még Magyarországon újdonságnak számító, új típusú tartalmas szórakozást kínál az egész családnak az év minden napján.

Bővebb információ: libegopark.hu

Lillafüredi LIBEGŐ