Napsugár Vendégház Bükkszentkereszt 3557 Bükkszentkereszt, Napsugár u. 34/A 06 (30) 566-85-16 bukkihaz@gmail.com
Napsugár Vendégház Bükkszentkereszt

Bükkszentkereszt látnivalók, túraútvonalak

Az felsorolt túrákat túravezetővel ajánljuk!!!

Holdviola Ösvény

Az ifjúági tábortól indul, hossza kb. 3 km, idő: kb. 2 óra.

A bükkszentkereszti ifjúsági tábortól induló és oda visszakötő közepesen nehéz útvonalon fára festett római számok jelzik az állomásokat, melyekhez az ismeretanyag a vezetőfüzetben található meg. A kilenc állomás megismertet az erdei mesterségekkel (mészégető), egy II. világháborús emlékhely történetével (Gizella-védővonal), a névadó növény (erdei holdviola) élőhelyével, különböző karsztformákkal és az erdő fafajaival. Ugyanakkor erdészeti és vadászati ismeretekkel is gazdagít.

Az felsorolt  túrákat túravezetővel ajánljuk!!!

Kilátó

Kilátó

Kis-Dél tetőn 665 méter magasban fából készült kilátótorony, ahonnan csodálatos panoráma tárul a kirándulók elé. Jó időben még a Magas-Tátra vonulatait is lehet látni.

Boldogasszony kövek-Gyógyító kövek

A gyógyító kövek azon misztikus helyek egyike, ahová évente több százan járnak. A legenda szerint valaha Bükkszentkereszten járt Szűz-Mária. Útja a falu melletti erdei ösvényen haladt végig és amikor elfáradt leült megpihenni egy kőre. Ezt a követ a helyiek Boldogasszony-kövének nevezték el és egyben gyógyító helynek tekintették. Ugyanis a falubeliek azt tapasztalták, hogy aki ezen a kövön megpihen az meggyógyul betegségéből.

"A legenda szerint Mária Jézus halála után világgá indult bánatában. Mikor Újhutára ért, elfáradt és leült egy kőre, amely megpuhult alatta, és megőrizte az ülése nyomát. Ezért tartja a nép gyógyítónak azt a követ és környékét. Az ezoterikusok szerint a Bükkben van egy energia háromszög. Ezt ők kimérték, és a háromszög csúcsain lévő helyeken a legnagyobb az energia kisugárzása. Az egyik csúcsa ennek a háromszögnek a Boldogasszony köve." Azóta rengeteg turista keresi fel évente ezt a zarándok helyet.

Boldogasszony kövek-Gyógyító kövek

Gyógynövénykert, gyógynövényház, Gyuri bácsi teái

Gyógynövénykert, gyógynövényház, Gyuri bácsi teái

Szabó György több mint hat évtizede gyógynövények után kutatva járja a Bükkszentkereszt környéki erdőt, mezőt. Teái számtalan betegséget gyógyítanak. Tudását a nagymamájától örökölte, aki szintén a nagyanyjától tanulta, hogy fűben, fában orvosság van. A javasasszony unokája ma is gyűjti a gyógynövényeket, figyeli hatásukat, kutat újabb fajták után.

A gyógynövénykert június elejétől augusztus végéig előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Bejelentkezés: hétfőtől-péntekig 9-től 17-ig a Gyógynövényház telefonszámán: 06-46-390-278.

Bükki Üveghuták és Néprajzi Múzeum

A múzeumban bemutató látható a község történetéről valamint az itt készült üvegtárgyakról.

Bükki Üveghuták és Néprajzi Múzeum

Római Katolikus templom

Római Katolikus templom

IV. Béla emlékmű

Az emlékmű a Mészárszék réten található.

IV. Béla emlékmű

Hollóstető

Hollóstető

Lillafüred

Bővebb információk a "látnivalók a környéken" menüpontban találhatók.

Lillafüred

Répáshuta

Répáshuta

Herman Ottó emléktúra

Herman Ottó emléktúra